lördag 12 februari 2011

Dagens filmtips...

Jag gillar verkligen när någon tar en utmaning på allvar (se konversationen med Hux Flux). Riktigt imponerad att han hittade filmtiteln jag sökte efter! Det var Biffen och Banan från 1951 som var svaret på 10000-kronorsfrågan...

Se även denna Google-sökning.


Filmens handling:
Text: Svensk Filmdatabas

Biffen och Bananen är två f d tävlingscyklister som jobbar på cykelfabriken Standard. Biffen är köttätare, Bananen vegetarian, och detta i förening med vissa skillnader i kroppsvolym och fattningsförmåga föranleder ofta kontroverser dem emellan. På Standard jobbar även deras vän Stickan Berglund, som gör reklam för firmans cyklar genom framgångsrikt tävlingsdeltagande. Stickan har ritat ett nytt, förbättrat nav, som han erbjuder chefen, direktör Carlsson. Efter att ha konsulterat Standards egen ingenjör, Tage Wendel, beslutar Carlsson att inte bygga navet. Besviken över firmans hållning säger Stickan upp sig.

Under en träningstur blir Stickan påkörd av en vacker flicka i bil och skadad i knäet. Träningen för det kommande storloppet måste inställas. Carlsson vill att han skall stämma bilföraren på skadestånd; direktören vet inte om att det är hans egen dotter Kerstin Carve. Då sanningen går upp för honom erbjuder han Stickan rundhänt uppgörelse i godo men denne avböjer för att inte framstå som utpressare.

Kerstin uppvaktas av Tage Wendel men har börjat bli intresserad av Stickan. Hon vill hjälpa honom att bygga navet men han är inte villig att ta emot pengar från det hållet. Biffen och Bananen hyser en annan uppfattning. De har lämnat Standard och öppnat en egen mindre cykelverkstad, där de försöker sätta ihop en ny cykel åt Stickan. Då de saknar erforderligt kapital, träffar de bakom ryggen på Stickan överenskommelse med Kerstin om mottagande av tretusen kronor, hennes reskassa till en utlandsresa. Till Stickan säger de att pengar kommit från en "moster".

Biffen och Bananen fäster sig vid en söt flicka som kommer för att få hjälp med sin cykel. Deras relationer blir något ansträngda när de upptäcker att hon stämt möte med dem bägge två; i själva verket rör det sig om tvillingsystrarna Ella och Elsa, som de inte kan skilja på.

Stickan har blivit frisk och ställer upp med sin nu färdigbyggda Triumf i Dagens Nyheters sexdagarslopp. Det går bra för Stickan, i synnerhet som Kerstin förser hans två följeslagare Biffen och Bananen med strategiska tips från Standard-laget utan att fadern anar det. Stickan får däremot reda på att Kerstin satsat pengar i navet. Först vill han betala tillbaka men så småningom får han klart för sig att hon trott på honom och vill att han skall vinna. Under ett uppehåll i tävlingen stöter de samman på Kalmar slott. Mötet slutar med en kyss; Stickan och Kerstin har förälskat sig i varandra.

På natten drömmer Bananen att han är förflyttad till riddartiden och bevittnar en tornéduell mellan Stickan och "Tage Wendelkråka".

Stickan leder sexdagarsloppet på näst sista etappen. Längs vägen har en bilolycka inträffat. Han stannar och upptäcker att det är Kerstins bil; hon ligger skadad intill. För att ta hand om henne avbryter han loppet och avstår därmed från möjligheten att vinna. Konkurrentåkaren Yngve Lund segrar.

Men Stickan har inte offrat sig förgäves; han vinner Kerstin och ett nytt fint anställningsavtal med Standard. Biffen och Bananen infinner sig hos tvillingsystrarna för att "göra upp" om den söta flickan. Till ömsesidig glädje upptäcker de att det finns en åt dem var.


Säkert! – Influensa

Inga kommentarer: